Πικ-νικ στο Πάρκο Εθν. Ανεξαρτησίας (Ακαδημίας)

Πατ – κιουτ· την Πέμπτη το αποφασίσαμε, την Παρασκευή το διαδώσαμε και το Σάββατο το κάναμε.

Το Σάββατο 8-5-10, λοιπόν, με τη σύμπραξη της Οικολογικής Εταιρείας και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Έβρου διοργανώσαμε πικ-νικ στο υπό εκποίηση πάρκο Εθνικής Ανεξαρτησίας (Ακαδημίας) με σκοπό να αναδείξουμε τη χρήση και τη χρησιμότητα των ελεύθερων χώρων. Κατά ευτυχή σύμπτωση την ίδια μέρα είχαν και οι Πρόσκοποι εκδήλωση γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κίνησής τους, αναδεικνύοντας κι αυτοί με τη σειρά τους, άθελά τους βέβαια, την ανάγκη ύπαρξης ελεύθερων χώρων στο κέντρο της πόλης. Στις 12.00 στήσαμε τα πανό μας. Το ΔΡ.ΑΣ.Ε. μετέφερε το πανό του από τα κάγκελα του Παιδικού Σταθμού στη γωνία Λ. Δημοκρατίας και Ζαρίφη, δίπλα στήθηκε το πανό του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και παραδίπλα το καλαίσθητο πανό της Οικολογικής Εταιρείας, διαχωρίζοντας έτσι και το πικ-νικ από τη δράση των Προσκόπων για να μη κινδυνεύσουν να θεωρηθούν ότι δεν είναι ακροδεξιοί (αστειεύομαι, υπήρξα Πρόσκοπος για πολλά χρόνια αλλά έγινα Αριστερός).

Εκεί, Ζαρίφη και Λ. Δημοκρατίας, μαγαζί γωνία που είπε και μια αγαπημένη μου φίλη, στήσαμε τη φουφού, δανεική από του Θωμά το μαγαζί, ανάψαμε τα κάρβουνα κι αγγαρέψαμε το μέγα ψήστη Μίμη να ψήνει σουβλάκια, πανσέτες και λουκάνικα. Πιο κει στήσαμε τις βαρέλες με τις μπύρες και το κρασί. Η τσίκνα γέμισε την περιοχή, ποιος να αντισταθεί στη μυρουδιά, πέρασε και σερβιρίστηκε πολύς κόσμος και αν είχαμε τον παρά να αγοράσουμε περισσότερα κρέατα, θα τρώγαμε (τρώγανε) ακόμα, κρίση γαρ. Πέρασαν και πολλά παιδιά· άλλωστε γι’ αυτά είναι κυρίως τα πάρκα.

Τα κρέατα ήταν εντάξει δεν δηλητηριάστηκε κανένας, δηλητηριάστηκαν όμως οι ψυχές παιδιών και μεγάλων, μέσα από το μήνυμα, άκουσον άκουσον, της ελεύθερης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων. Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που πρεσβεύουν την ελεύθερη χρήση, τη χρήση χωρίς αντίτιμο; Εδώ τόσο κόπο έκαναν οι τοπικοί παράγοντες να μας κάνουν να συνηθίσουμε στην ιδέα του αντιτίμου. Πρώτα με τον Ο.Λ.Α., ύστερα με την ελεγχόμενη στάθμευση, κατόπιν με το διαγωνισμό για την παράδοση του Πάρκου στους εργολάβους. Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί; Να συλληφθούν πάραυτα! Τούτοι δω ερίξανε το δηλητήριό τους στις αθώες παιδικές ψυχές, που έχουν μάθει πως τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζοναι, ερίξανε την ιδέα πως υπάρχουν και πράγματα που μπορούν να μην αποτελούν εμπόρευμα, ερίξανε το δηλητήριο της αντίστασης στην εμπορευματοποίηση, έστω και σε περιορισμένη ποσότητα.

Περιορισμένη ή μη, η Δημοτική Αρχή εκνευρίστηκε ή ακόμη χειρότερα ταράχτηκε, και διέταξε την καθαίρεση των πανό που από την Κυριακή το πρωί αναζητούνται. Ειδικά εκείνο της Οικολογικής ήταν κόσμημα. Μπράβο στη Δημοτική Αρχή. Μας δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Το Πάρκο θα παραμείνει Πάρκο. Πάρκο για όλους.
Όχι Πάρτυ για εργολάβους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: